Fit zapiekanka z łososiem, czyli pomysł na lekki obiad lub kolację

Zapiekanki to hit z piekarnika w wielu polskich domach. Zapieczone składniki kuszą zapachem, a także łatwością przygotowania. Często takie dania mają na liście składników tłuste mięsa, sery czy śmietanę. Zamieniając jednak kilka produktów, można przygotować lżejszą wersję zapiekanki, która nie obciąży aż tak bardzo naszego układu pokarmowego.
Pyszny i wartościowy łosoś, warzywa korzeniowe, szpinak i jogurt pełen białka - to brzmi jak smakowita propozycja nawet na diecie odchudzającej. Wybierając rybę, warto postawić na jakościowe produkty - dzięki temu mamy pewność, że zawierają cenne witaminy, mikroelementy oraz kwasy omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, badania udowodniły, że nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają zapanować nad nadmiernym apetytem, a dokładniej leptyną, czyli hormonem odpowiedzialnym za odczuwanie głodu.

Składniki

  • 250 g wędzonego łososia na gorąco z pieprzem

  • 1 seler (korzeń)

  • 2 średnie ziemniaki

  • 250 g jogurtu naturalnego

  • 250 g szpinaku świeżego lub mrożonego

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżeczka curry

Przygotowanie:

Mrożony szpinak rozmrozić, świeży umyć i odcisnąć. Seler i ziemniaki obrać, a następnie pokroić na cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Podgotować we wrzątku przez ok. 10 minut. Jogurt wymieszać z curry, solą i pieprzem. Warstwami układać w naczyniu żaroodpornym ziemniaki, seler, porcję jogurtu, łososia - kończąc na rybie. Przykryć folią aluminiową, którą pod koniec pieczenia można zdjąć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piec ok. 40 minut.

Poleć ten artykuł znajomym:
Udostępnij Tweetnij Wykop
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.