Jak przygotować sushi maki

Ryż, nori i dobry łosoś, czyli niezbędne składniki do przygotowania sushi, czyli specjału kuchni japońskiej. Potrawa ta zdobyła uznanie Polaków, a "suszarnie" powstają nawet w mniejszych miejscowościach. Sushi możemy jednak przygotować własnoręcznie w zaciszu swojej kuchni. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalny ryż do sushi, glony oraz dobrej jakości ryby. Surową rybę można zastąpić wędzoną - tu idealnie sprawdzi się łosoś atlantycki. Produkt ten zawiera m.in. kwasy omega-3, niezbędne w codziennej diecie do profilaktyki chorób serca i prawidłowego poziomu cholesterolu.
Składniki:
  • 1 szklanka ryżu do sushi

  • 200 g wędzonego łososia

  • 4 łyżeczki cukru

  • 4 łyżki octu ryżowego

  • 3-5 arkuszy alg morskich nori

  • 1 dojrzałe awokado Hass

  • 1 mały ogórek

  • Do podania:

  • wasabi

  • marynowany imbir

  • sos sojowy

  • Przydatne:

  • mata bambusowa

  • wachlarz do ryżu

  • ostry nóż

  • miseczka na wodę

Przygotowanie:

Przygotować zalewę octową, mieszając dokładnie cukier z octem ryżowym. Ryż wypłukać kilkukrotnie pod bieżącą wodą - gdy woda będzie przejrzysta, to znak, że jest gotowy. Przesypać do garnka i zalać 375 ml wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, pilnując, aby ryż się nie przypalił i nie przywarł do dna. Powinien wchłonąć całą wodę. Ugotowany przełożyć do miski (drewnianej lub plastikowej, nigdy nie metalowej) i wachlować, aby przestygł. Polać zaprawą octowa i wymieszać. Awokado i ogórka obrać, pierwsze pozbawiając pestki, a drugie wodnistego miąższu, a następnie pokroić na mniejsze, podłużne kawałki. Nori ułożyć na macie, dodać porcję ryżu na 2/3 płaszczyzny. Przez środek wzdłuż dłuższego boku zrobić wgłębienie, do którego ułożyć kawałki łososia, awokado i ogórka. Całość powoli zwijać, kierując matę od dołu do środka, dociskając matę do ryżu. Gdy arkusz się połączy, skleić go zwilżonymi palcami. Rolki odstawić na chwilę, a następnie ostrym nożem kroić na 2-centymetrowe kawałki. Podawać z wasabi, imbirem i sosem sojowym.

Poleć ten artykuł znajomym:
Udostępnij Tweetnij Wykop
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.