Lekki makaron z łososiem

Szybki lunch to dla zabieganych osób często najważniejszy posiłek w trakcie dnia. Powinien być sycący, a jednocześnie nie obciążać żołądka. Po jego konsumpcji powinniśmy poczuć przyjemne zaspokojenie głodu, a jednocześnie mieć świadomość, że dostarczyliśmy organizmowi niezbędnych mikroelementów i substancji odżywczych. Sprawdzoną propozycją będzie danie, w którym główne role grają makaron i łosoś. Pierwszy dostarczy węglowodanów, a drugi kwasów omega-3. Jeśli składniki te zestawimy z zielonymi warzywami, takimi jak groszek czy szpinak, powstanie zbilansowany posiłek dosłownie w kilka chwil. Łatwo zapakujemy go w lunchbox do pracy lub na wyjazd.
Składniki:
  • 100 g makaronu z mąki durum lub pełnoziarnistej

  • 125 g łososia wędzonego na gorąco z pieprzem

  • 50 g mrożonego groszku

  • 2 garście świeżego szpinaku baby

  • 1 łyżka oliwy cytrynowej do smaku

  • pieprz kolorowy do smaku

  • 1 łyżeczka startego drobno parmezanu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Groszek podgotować, aby nie stracił jędrności. Szpinak umyć i delikatnie osuszyć. Ciepły makaron połączyć z groszkiem, szpinakiem, kawałkami łososia. Całość skropić oliwą i doprawić świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Opcjonalnie całość można posypać dodatkowo drobno startym parmezanem.

Poleć ten artykuł znajomym:
Udostępnij Tweetnij Wykop
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.