Makaron z łososiem w sosie jogurtowym

Makaron to uniwersalny produkt w kuchni, a najlepiej smakuje przygotowany własnoręcznie. Aby urozmaicić smak domowych wstążek, można dodać do ciasta porcję szpinaku. Warzywo sprawi, że makaron zyska oryginalny kolor. Taka propozycja idealnie komponować się będzie z łososiem wędzonym na gorąco z dodatkiem pieprzu oraz lekkim sosem jogurtowym. Całość dostarczy nam cennego białka, kwasów omega-3 oraz porcji mikroelementów. Dodatkowo zblanszowany szpinak możemy podać jako sałatkę, która będzie smacznym źródłem witaminy C i żelaza. Blanszowanie polega na podgotowaniu produktu przez 2-3 minuty we wrzątku, a następnie zahartowanie go w lodowatej wodzie przez ok. 2 minuty.
Składniki:
  • niepełne 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko z oznaczeniem "0"

  • 200 g świeżego szpinaku baby

  • mała szczypta soli

  • odrobina wody (opcjonalnie)

  • 125 g łososia wędzonego na gorąco z pieprzem

  • 120 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Szpinak umyć, lekko osuszyć. Połowę drobno posiekać, drugą część zostawić do blanszowania na sałatkę. Z mąki uformować na stolnicy górkę, zrobić w niej dołek i wbić jajko. Dodać szpinak i sól. Całość zagnieść, w razie potrzeby dodając wodę, jeśli ciasto jest za suche. Powinno być jędrne i nie kleić się. Ciasto cienko rozwałkować, a następnie przepuścić przez maszynkę do makaronu lub oprószyć mąką, zwinąć w rulon i pokroić na wstążki. Gotować w osolonym wrzątku przez ok. 5 minuty, aż będzie miękki. Jeszcze ciepły połączyć z jogurtem. Wyłożyć na talerze, dodać kawałki łososia. Można podawać w towarzystwie zblanszowanego szpinaku.

Poleć ten artykuł znajomym:
Udostępnij Tweetnij Wykop
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.