Pełnoziarniste bajgle z lekkim serkiem, koperkiem i łososiem

Klasyczna bułka z serem i szynką z czasem może znudzić się każdemu dziecku, a nawet dorosłemu. Aby urozmaicić propozycję na drugie śniadanie w pracy lub w szkole, warto sięgnąć po mało popularny rodzaj pieczywa i dodatki. Świetnym pomysłem będą bajgle z dodatkiem maku lub sezamu, które podać można z trio idealnym, czyli lekkim serkiem śmietankowym, wędzonym na zimno łososiem i koperkiem.
Taka propozycja przekona członków rodziny, niezależnie od wieku, że ryba to nie tylko propozycja obiadowa, ale też zdrowy i smaczny dodatek do kanapek. Dobrej jakości łosoś w diecie dzieci jako ryba tłusta to źródło cennego kwasu omega-3, niezbędnego do prawidłowej pracy serca, zachowania dobrego wzroku i lepszej pracy mózgu.

Składniki:

  • 2 pełnoziarniste bajgle

  • 100 g łososia wędzonego na zimno w plastrach

  • 1/4 pęczka koperku

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)

  • 100 g lekkiego serka śmietankowego

Przygotowanie:

Koperek umyć i drobno posiekać, a następnie połączyć z serkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać. Opcjonalnie można dodać także chrzanu, dzięki któremu serek nabierze dodatkowego charakteru. Bajgle przekroić na pół, posmarować serkiem, dodać plastry łososia i złożyć. Podać od razu lub zapakować na wynos.

Poleć ten artykuł znajomym:
Udostępnij Tweetnij Wykop
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.