Pizza Bianca z wędzonym łososiem

Pizza to potrawa kuchni włoskiej, która podbiła podniebienia mieszkańców całego świata. Oczywiście co kraj czy dom, to określone gusta smakowe, dlatego oryginalny przepis czasami zostaje poddany małym metamorfozom. Wyjątkowym rodzajem pizzy jest pizza bianca, czyli wypieczona z ciasta o dużej zawartości wody - w proporcjach często jest jej tyle samo co mąki. Wśród dodatków do takiego placka idealnie sprawdzą się łosoś, kapary, rukola, minimozzarella czy pikantne papryczki. Taka pizza to sprytny sposób na przemycenie dawki ryby do diety najmłodszych czy starszych niejadków. W tej grupie wiekowej to istotny produkt, bo pozwala dostarczyć dawki kwasów omega-3, które odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i zapewniają naturalną profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych w tym chorób oczu.
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki na pizzę

  • pół łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka drobnego cukru

  • 10 g świeżych drożdży

  • ok. 100-150 ml wody

  • 20 ml oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 100 g wędzonego na zimno łososia w plastrach

  • dodatki według uznania np. mini mozzarella, kapary, rukola, pikantna papryczka, sos pomidorowy, gruboziarnista sól, pomidorki koktajlowe.

    Przygotowanie:

    Przygotować ciasto na pizzę, pamiętając o stopniowym dolewaniu wody. Masa powinna być gładka, lśniąca i nie powinna kleić się do rąk. Uformować z ciasta kulę, posmarować oliwą i odłożyć w misce do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 280 stopni C. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, uformować na natłuszczonej blasze. Dodać sos, pomidorki, sól, mozzarellę, posiekaną papryczkę, odstawić do podrośnięcia na 20 minut. Piec przez ok. 10 minut. Nałożyć resztę składników, w tym wędzonego łososia, kapary i umytą rukolę.

    Poleć ten artykuł znajomym:
    Udostępnij Tweetnij Wykop
  • Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.