Ruloniki łososiowe na przystawkę lub przekąskę

Rodzinne przyjęcie czy domówka dla znajomych wymagają przygotowania odpowiedniego zaplecza przekąsek. Musi być smacznie i prosto, dzięki czemu propozycje będą cieszyć się uznaniem, a ewentualne braki szybko uzupełnimy w kuchni. W dobie mody na zdrowie odżywianie warto wziąć pod uwagę wykorzystywane składniki. Zrezygnujmy ze słonych przekąsek, tłustego mięsa czy smażonych finger foods na rzecz warzyw, produktów pełnoziarnistych i wartościowych ryb. Nie musimy sięgać po surową rybę - z pomocą przyjdą na przykład wygodne w użyciu plastry wędzonego na zimno łososia. Produkt ten nie tylko wzbogaci przekąski, ale również dostarczy nam cennych dla zdrowia kwasów omega-3.
Składniki:
  • 4 pełnoziarniste wrapy

  • 200 g łososia atlantyckiego wędzonego na zimno plastrowanego

  • 1 czerwona papryka

  • 2 gałązki estragonu

  • 100 g lekkiego serka śmietankowego

  • 8 ładnych liści sałaty masłowej

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypiorek

Przygotowane:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić en julienne, czyli na długie, cienkie słupki. Sałatę umyć i delikatnie osuszyć z nadmiaru wody. Każdy placek równomiernie posmarować serkiem śmietankowym. Doprawić przyprawami do smaku według uznania. Przykryć dokładnie liśćmi sałaty. Na wierzchu ułożyć plastry wędzonego na zimno łososia i dodać równe porcje papryki. Całość dość ciasno zwinąć i schować do lodówki lub w inne chłodne miejsce na około pół godziny, aby smaki "przegryzły się". W tym czasie w ciepłej wodzie namoczyć szczypiorek, aby nabrał delikatniejszej struktury. Gotowe wrapy pokroić na równe części, na każdej zawiązać szczypiorek, dodać estragon. Podawać na półmisku.

Poleć ten artykuł znajomym:
Udostępnij Tweetnij Wykop
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.