Sałatka z łososiem i awokado

Sałatki w polskiej kuchni to popularne i proste do przygotowania dania. Przez dekady zmieniło się jednak nasze podejście do wykorzystywanych składników. O ile kiedyś królowały majonezowe miksy z warzywami z wywaru czy połączenia boczku z serem żółtym, o tyle dziś mamy świadomość, że sałatka może być sycąca, lekka i zdrowa. Chętnie sięgamy po superfoods oraz ryby bogate w kwasy omega-3. Odpowiednia dawka tego składnika w diecie chroni przed chorobami serca, zmniejsza ryzyko Alzheimera i pomaga zachować młodość na dłużej. Omega-3 znajdziemy m.in. w łososiu i awokado, więc dlaczego by nie połączyć tych dwóch wyjątkowych produktów? W zestawieniu z miksem sałat i grejpfrutem stworzą orzeźwiającą i pyszną propozycję.
Składniki:
  • 1 awokado odmiany Hass

  • 100 g łososia atlantyckiego wędzonego na zimno

  • pół białego lub różowego grejpfruta

  • 200 g miksu sałat

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Grejpfruta obrać, podzielić na cząstki, oczyszczając je dokładnie z białej skórki. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w plasterki. Plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, doprawić do smaku pieprzem. Wymieszać z sałatami, a następnie delikatnie z łososiem i grejpfrutem. Na koniec dodać awokado i podawać.

Poleć ten artykuł znajomym:
Udostępnij Tweetnij Wykop
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.