Sekret "akwakultury". Co warto wiedzieć o hodowli łososia?

Łosoś jest jedną z ryb, które najczęściej witają na naszym stole. Trudno się temu dziwić. Ma bowiem pyszny smak oraz wiele składników ważnych dla naszego zdrowia. Sekret wyjątkowych właściwości łososia tkwi w jego odpowiedniej hodowli. Co powinniśmy o niej wiedzieć?
Dlaczego warto jeść łososia? Zalety jego mięsa można by wymieniać długo, dlatego skupmy się tylko na tych najważniejszych. Jest ono źródłem kwasów omega-3 i omega-6, a także witaminy: B12, D oraz E. Łosoś zawiera również inne cenne składniki – białko, selen, jod, fosfor oraz wapń. Dlatego obecność tej ryby w diecie polecana jest osobom pragnącym zadbać o swoje zdrowie.

Niegdyś uważany za rybę ekskluzywną, luksusową wręcz, łosoś dziś jest już powszechnie dostępny w sprzedaży. Na sklepowych półkach możemy znaleźć m.in. łososia surowego, wędzonego (na ciepło i na zimno) czy marynowanego. Nim jednak zdecydujemy się na konkretny zakup, warto przyjrzeć się informacjom, które znajdziemy na etykiecie opakowania. Wiele nam one bowiem powiedzą na temat tego, w jakich warunkach hodowane były ryby trafiające na nasz stół.

1) Miejsce hodowli

Według badań TNS/NSC aż 80 proc. Polaków przywiązuje wagę do pochodzenie ryb, które kupują. Wśród krajów pochodzenia ryb respondenci zdecydowanie preferują Norwegię (70 proc.) Trudno się temu zresztą dziwić.

Łosoś jest rybą, która optymalne warunki życia znajduje w zimnych regionach północnego Atlantyku. Tylko tam może on osiągnąć pełny rozmiar, zaś jego mięso najdoskonalszy smak. Takie warunki, z racji klimatu oraz temperatury wody, zapewniają norweskie fiordy. Nieprzypadkowo z Norwegii pochodzi większość hodowlanej populacji łososia w Europie.

2) Warunki

Warunki w jakich hodowane są ryby mają niemniejsze znaczenie niż kraj, z którego pochodzą. Zazwyczaj łososia chowa się w specjalnych, wydzielonych do tego celu basenach. Umożliwiają one kontrolę zarówno diety, jak i zdrowia ryb. "Akwakultura", bo tak nazywamy podobną hodowlę, jest kulturą nie tylko z nazwy. Utrzymana na odpowiednio wysokim poziomie, zapewnia doskonałą jakość mięsa ryb, które następnie spożywamy.

To właśnie dzięki niej Norwegia dostarcza każdego roku ryby na stoły ponad 143 krajów świata.

3) Ekologia

Prawidłowo prowadzona "akwakultura" spełnia wszystkie ekologiczne wymogi i jest przyjazna środowisku naturalnemu. Oznacza to, że substancje oraz produkty używane do hodowli łososia nie mogą wpływać na otaczające ją środowisko naturalne. Unia Europejska reguluje podobne kwestie bardzo rygorystycznie. Dlatego kupowany przez nas produkt powinien posiadać rekomendację Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

4) Pożywienie

Dieta ryb hodowlanych odgrywa ogromną rolę w ich rozwoju, pozwala im również zachować najcenniejsze składniki odżywcze. Idealna pasza łososia zawiera nie zawiera antybiotyków, sztucznych barwników oraz konserwantów. Jest za to bogata w składniki sprzyjające wzrostowi i zdrowiu ryby. Dzięki nim mięso łososia posiada soczysty różowy kolor oraz niepowtarzalny smak.

5) Standard ASC

Warto szukać tego skrótu na etykiecie opakowania łososia w sklepie. Oznacza on "Aquaculture Stewardship Council", nazwę organizacji non-profit, której głównym celem jest wyznaczanie standardów hodowli w gospodarstwach rybnych. Standard ASC ma opinię jednego najbardziej restrykcyjnych na świecie. Dlatego jego logo zapewnia nas, że kupujemy łososia ze sprawdzonego, wiarygodnego źródła.

Szukajmy sklepowych półkach filetów z łososia, które spełniają powyższe warunki hodowli. Dzięki temu uzyskamy pewność, że łosoś którego spożyjemy będzie nie tylko pyszny w smaku. Sprawi również, że będziemy zdrowi jak przysłowiowe ryby.

Poleć ten artykuł znajomym:
Udostępnij Tweetnij Wykop
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.