Sycąca zupa z wędzonym łososiem

Zupa rybna może mieć różne oblicza, ale jedno jest pewne - to nie tylko porcja smaku, ale i zdrowia. Do przygotowania potrawy doskonale sprawdzi się łosoś, czyli smakowite źródło kwasów omega-3. Odpowiednia dawka tych składników w diecie korzystnie wpływa na układ krążenia, pracę serca oraz poziom cholesterolu. Co ważne, omega-3 podwyższają poziom "dobrego" cholesterolu HDL, jednocześnie obniżając "zły" cholesterol LDL. Łosoś w niskokalorycznej, ale jednocześnie sycącej zupie sprawdzi się na rozgrzewający i nieskomplikowany obiad.
Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 250 g łososia wędzonego na gorąco z pieprzem

  • 200 g ziemniaków

  • 2 małe pory (zielona i biała część)

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • kilka gałązek tymianku do smaku (lub suszonego zioła)

  • szczypta gałki muszkatołowej do smaku

  • 120 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Odciąć końcówki pora, przeciąć na pół, wyczyścić, a następnie pokroić w półtalarki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle podsmażyć chwilę pora, a po chwili dorzucić ziemniaki. Raz po raz mieszając, dusić przez około 10 minut. Całość zalać bulionem i gotować do miękkości ziemniaków, czyli ok. 15 minut. Garnek zdjąć z ognia i zblendować zawartość - część ziemniaków można zostawić w całości, jeśli ktoś lubi wyczuwalne warzywa w zupie. Zupę zabielić zahartowanym jogurtem i gotować na wolnym ogniu jeszcze 5 minut, dodając przy okazji gałkę, tymianek oraz kawałki łososia. Przed podaniem dodać odłożone ziemniaki, przystroić tymiankiem i gotowe.

Poleć ten artykuł znajomym:
Udostępnij Tweetnij Wykop
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.